Pisanie nowych tematów/postów oraz ich edycja- błędy możliwe

OBOWIĄZKOWE dla każdego, jeśli nie chcesz dostać warna za pytanie mnie o bzdury i wypisywanie bzdur...

Moderatorzy: Brylant, Wisniu

Odpowiedz
Angler
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 2007-09-22, 22:13

Pisanie nowych tematów/postów oraz ich edycja- błędy możliwe

Post autor: Angler » 2008-11-09, 09:49

na ogol pisze posta i jednoczesnie przegladam kilka stron (wiesz zanim jakas stronka sie wgra albo jak czekam az cos sciagnie)

na poczatku pisalem posta np przez 30 min a pozniej jak wciskalem 'wyslij' to prosilo mnie o ponowne zalogowanie - strasznie wkurzajace... domyscie sie czemu ;)

teraz juz sie nauczylem, ze przed kazdym 'wyslij' robie 'kopiuj'.

wlasnie, czy mozna ten czas jakos wydluzyc albo zlikwidowac?
Ostatnio zmieniony 2008-12-12, 12:47 przez Angler, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Wampirek
Administrator
Posty: 2480
Rejestracja: 2007-01-22, 13:52
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Wampirek » 2008-11-09, 09:53

Likwidowanie nie ma sensu, wydłużanie powoduje obciążenie większe serwera. Jest to generalna norma, że czas wylogowywania na większości for jest podobny do tego na tym. Jeśli więc jest pytanie o to, by podać login i hasło masz 2 opcje:
1. Cofnąć stronę wstecz i skopiować do schowka posta, nim zalogujesz się.
2. Zalogować się na tym okienku, a potem 2 razy wstecz i wysłać- wtedy będzie poprawnie.

Temat przesuwam do ważnych tematów, bo dawno powinienem o tym wspomnieć, by nikt nie tracił swoich postów, gdy je pisze.
Prywatne wiadomości do mnie z pytaniami i oczekiwanie, że akurat Tobie odpowiem na forum - absolutnie NIE. Dziękuję. Korzystaj z wyszukiwarki, nim o coś zapytasz i jeszcze lepiej: czytaj stronę w pierwszej kolejności.

Angler
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 2007-09-22, 22:13

Post autor: Angler » 2008-11-10, 08:49

tak jak sadzilem ;)

jak pisze posta dluzej, to czesto po "wyslij" mam komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Taki post lub temat nie istnieje, być może został przed chwilą usunięty, wróć i spróbuj ponownie
zawsze kopiuje swoje posty zanim je wysle.

Awatar użytkownika
Wampirek
Administrator
Posty: 2480
Rejestracja: 2007-01-22, 13:52
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Wampirek » 2008-12-12, 12:45

Trochę nie do końca widać zrozumiałem, w czym jest problem, bo sam jakiś czas nie pisałem postów na forum. Wina nie jest po stronie konfiguracji forum, tylko po stronie serwera prawdopodobnie, ponieważ nic nie zmieniło się w konfiguracji przy przenosinach na nowy serwer, a błąd na oneiro.pl/forum też występuje.

W takich wypadkach, gdy post nie chce się wysłać to, co możecie zrobić, to wybrać w przeglądarce przycisk wstecz i spróbować ponownie wysłać post, a najlepiej przed wysyłaniem zapisywać kopię w notatniku do pliku jakiegoś na wszelki wypadek.


Czasem po 2-4 razach zaskoczy, ale zaskoczy prędzej czy później. Usunąłem system antyspamowy, bo on zdaje się dodatkowo zwiększał częstotliwość występowania błędu kilkukrotnie. Na forum.oneiro.pl ten błąd rzadziej się chyba zdecydowanie zdarza po zrobieniu tego kroku. Mam nadzieję, że i tutaj da to nieco mniej uciążliwe działanie w wysyłaniu postów. Wszystkich, którzy wysłali swój post, a nie pojawił się on z powodu jakiejś informacji z systemu forumowego typu "Debug error", "Taki temat/post już istnieje" czy inne, mniej sprecyzowane błędy przepraszam z góry, bo wiem, że takich postów było kilka. Temat oznaczam jako ważne ogłoszenie, więc będzie widoczny przez każdego.
Prywatne wiadomości do mnie z pytaniami i oczekiwanie, że akurat Tobie odpowiem na forum - absolutnie NIE. Dziękuję. Korzystaj z wyszukiwarki, nim o coś zapytasz i jeszcze lepiej: czytaj stronę w pierwszej kolejności.

MysterBoy
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2009-05-08, 10:13
Lokalizacja: z Polski

Post autor: MysterBoy » 2009-05-08, 11:44

Też tak miałem. Napisałem post, a w czasie gdy go pisałem już trochę czasu minęła (z pół godziny) a gdy wysłałem to pojawia się komunikat o zalogowanie.

No i co wtedy ?
Jak wciśniesz wstecz to masz okno odpowiedzi - puste (chociaż czasami jest treść) - czyli treść całego postu przepadła ;/

i nie pozostaje nic innego jak się wkurzyć i albo pisac odnowa albo sobie pójść...

Awatar użytkownika
Wampirek
Administrator
Posty: 2480
Rejestracja: 2007-01-22, 13:52
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Wampirek » 2009-05-08, 12:03

To, o czym piszesz jest akurat winą tego, że wylogowanie po tak długim czasie jest normą i jest kwestią zresztą bezpieczeństwa także for z tego, co mi wiadomo. Jeśli wiadomość jest za długa, to najlepiej najpierw ją pisać w niezależnym edytorze tekstu, a potem wklejać na forum po skończeniu pisania.
Prywatne wiadomości do mnie z pytaniami i oczekiwanie, że akurat Tobie odpowiem na forum - absolutnie NIE. Dziękuję. Korzystaj z wyszukiwarki, nim o coś zapytasz i jeszcze lepiej: czytaj stronę w pierwszej kolejności.

NatTadi23
Posty: 2
Rejestracja: 2014-09-15, 14:45

Re: Pisanie nowych tematów/postów oraz ich edycja- błędy moż

Post autor: NatTadi23 » 2014-09-15, 15:12

Zgadzam się u mnie tak się również stało :)

Paczek24
Posty: 1
Rejestracja: 2015-01-03, 16:09

Re: Pisanie nowych tematów/postów oraz ich edycja- błędy możliwe

Post autor: Paczek24 » 2015-01-07, 07:58

Ja miałem podobną sytuację. Jednak na tą chwilę jest już w porządku.

Odpowiedz